Let's Click Here !

Hi wanna be my VIP in my life?

Powered by Blogger.

Xie-Xie Ni !!!

Get this widget

My Brain

Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 11(11)
Right Brain Dominance: 5(5)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Thursday, 10 April 2014

Makene Klate Hok Ambo Berehi


***Tarik nafas***

Harap bersabar ya, pada anak-anak Kelantan yang lo ni berada di luar Kelantan, sama ada di dalam Malaysia atau di luar Malaysia.

**lambai-lambai tangan pada mama JJ di Germany, UmmuAidan-Arissa di Fiji, kak Ros di Brunei & sekalian teman-teman blogger .....***

Ambil mood sempena nak balik kampung hujung minggu ni.....

Banyok jah sebenarnya favourite ambo, tapi takdok gambar lah pulok. 

Hari tu jalan-jalan di rumah kak Ros Brunei, amboi siap tayang kuih buoh peria, arrghhh sapa hati mung kak ros.....kuih favourite tuh......hukhukhuk......



Nasi Tumpang @ Nasi Tupe

Nasi ni susah dah nak ditemui ye, agak-agak species hampir nak pupus lah ni...cepat je sold-out. Lagi satu macam area  bandar je selalu ada, macam Kubang Kerian ke...kalau area kampung aku, hmmmm, memang pupus dah kot.

Apa yang specialnya nasi ni? Nasi putih je sebenarnya. Cuma cara bungkusan tu unik kan. Pastu ada gulai udang siap dalam tu. Gulai udang versi Kelantan. Isshhh, tak boleh nak explain dah kesedapan nasi ni....

Ni gambar ni, adik aku kat Kelantan nun whats app.... tergugat iman tau!

Nasi Berlauk

Haa ni biasa-biasa je ni bagi orang Kelantan. Nasi Berlauk ---- sarapan bagi orang Kelantan. Nasi putih dengan gulai ikan tongkol / ike ayo, timun dan sambal lada. Perghhhh, sebungkus tak cukup.

Aku dok Penang sejak 2007. 2014 baru aku jumpa orang Kelantan yang jual nasi berlauk kat sini. Kat Kepala Batas ni. Itupun colleague aku yang jumpa. Dekat dengan rumah dia. Maka, dalam seminggu tu memang adalah hari nya aku kirim dia beli. Nikmat!

Cek Mek Molek

Ni, kena rajin jer lah....rebus/steam ubi keledek, lenyek, tambah tepung sikit, uli dengan tangan.....jadi lah.....tapi tulah Penang ni, ubi keledek pun mahal......balik kampung ni, nak borong ubi keledek bawak mai sini......ubi keledek kampung, fresh, organik lagi......hehehehhe....


posted from Bloggeroid

11 comments:

  1. Salam..saya cuma menantu pada mertua kelantan, suka makan budu melebihi orang kelantan makan budu...hehehe

    ReplyDelete
  2. kawe lamo doh wei tok jupo nasi berlauk tuh..tp kalu hok buat sediri bakpo tok sehebat hok beli keda eh?

    ReplyDelete
  3. sajer jer kannnnn. nasi tumpang tu kalau I nak cuba buat sendiri memang tak tertumpang la udangnya nnt. Selamat balik kampung :p

    ReplyDelete
  4. Salam Dini,

    Dini lupa sebut tu, nasi tupe tu nasi tindih/ ketupat nasi! Mak Aji baru balik dr kapung. Doh kenalah nasi tupe kube kerian tu, juga nasi belauk Sharifah Aini (sebab tuan kedai rupo mace Sharifah Aini, pun dekat balai polis kube kerian). Hari tu Mak Aji masak gulai ikan aya, banyak yg lebih. Menantu org Cheras. Esok paginya dia nak gi keje Mak Aji offer suruh dia bawa nasi belauk utk breakfast kat ofis. Dia boh dlm tipuware - sedap katanya. Siap ngan sambal belacan ready-made (dlm pasar KB). Suka dia!

    ReplyDelete
  5. hok dini tunjuk tu brehi belako...loni ado nasi komok sedap jugok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gapo dio nasi komok tu nadia? Tok ghajin denga lg

      Delete
  6. huhu!!!!!~sedaknyooo dini weh. kros leni malah nok masok2 beria2 loni, itu yg sokmo koyar bestnyoooo klu dok kg…anytime tunjuk jah nak make gapo….Allahu rindu

    ReplyDelete