mama ct nadia rashid ~najwa~ CikA(now I knew the secret of 'chubby' Hannah!) nurbijen Ummu Madihah hitomi lavender(aa'ah masak telur, tapi guna air panas jer), Fadilah Aziz ummuaidan LiYa HaNiF(cari di kedai-kedai yg jual barang plastik, tanya pada orang kedai tu bekas utk buat telur separuh masak), Kniedaz
Di suatu hari pada minggu lepas, tetiba terasa nak makan mee sup, tapi tidak mahu mee sup yang biasa tuh ....(yer penulis agak cerewet ya pada hari tersebut....hehehhee)...nak makan mee sup yang supnya ada miso paste ....ooowh tidak, jangan buat spekulasi ya, belum ada 'isi' pon si penulis ....hahhahah....
Berkunjunglah si penulis dan teman sekerja ke Hans Pharmacy di Kepala Batas ini dalam misi mencari miso paste ----- yezzzz, alhamdulillah....ada.....
Miso paste ni adalah pes kacang soya yang telah menjalani proses fermentasi (penapaian) ---- kaya dengan khasiat ni ......yang penting ada probiotik! (sebab tu gigih aku dan colleague memburu benda ini....).
Balik kerja, aku singgahlah di pasar tani, beli sayur-sayur dan tauhu ---- mee dah ada di rumah.
Sebenarnya 1st time nak guna miso paste ni, tak pernah tahu pun macam mana rasanya, but everything has its 1st trial kan, maka dengan semangat itu, marilah bereksperimen di dapur ....
Spinach Noodles with Miso Soup
Spinach noodles beli di kedai organik, biasanya dalam keadaan kering. Untuk supnya, aku hiris bawang putih 3/4 ulas dan didihkan bersama air/stok ayam. Kemudian masukkan carrot dan asparagus dan cendawan. Setelah menggelegak, masukkan 3 camca miso paste, sesuaikan dengan rasa. Akhir sekali, masukkan kepingan tauhu.....siap! Amaran: tak perlu guna garam sebab miso paste dah ada perisa masin...... Ini hidangan aku ---- sebab tu ada cili kicap, baru ummph kan! Soft Tofu with Black Fungus
|
salam kenal. singgah sini =)
ReplyDeleteSalam Dini,
ReplyDeletewah hebat sekali masakan2 chef kali ini. cmn ni taknak join mastechef ke? hehe.. paling suka tgk nasi goreng dgn udang galah tu.. huu sodappnye udang galah :)
udang galah tu sgt menggoda...
ReplyDeleteHmmm...yang last tuh..udang galah ngan nasi goreng paling menyelreakan
ReplyDeletedini saja je kan..masak sedap2...i like the black fungus one..nampak sedap sgt tu!...erm...miso...dulu2..selalau mkn di tepayaki..since kami tahu salah satu cara asli buat msio soup( bukan pastenye) letak sakee' kami terus x mkn dah sebab tak yakin yg tepayaki punya..sebab halal pun x de dlm list jakim ( now tak sure)...tapi miso paste it self x pernah guna...memang banayk khasiat kan...miso tu sedap....selalu tengok masakan jepun...bean paste..bean paste..itu lah kan?...ok tak amzar makan?...faris ni lidah india pakistan lah dini...pedas2 kari beriayi..haaa..laju..kalau ala2 chinese ni...mukan manis aje nak ckp x nak tu...terbalik dgn Haris...;-)
ReplyDeleteSalam Dini,
ReplyDeleteMasakan Dini ni semuanya influence chinese food kan..kena ngan selera mr hubby kot...tak pernah masak camni...hehe
wowwww resepi lain dari yang lain... harap saya dapat cuba masakan ni... anyway, seronok jalan2 kat blog ni. unique!!
ReplyDeleteSalam dini,kagum dengan ilmu masakan yang dini ada...mungkin sbb chinese influence banyak masakan dini chinese style. Nampak simple tp sedap dan paling penting berkhasiat. :) Miso sup......sedapnye,kalo ada seeweed mesti lagi sedap kan. mmmm~~~
ReplyDeletemasakan lain dr yg lain. ..nampak sedap & yg penting berkhasiat :-)
ReplyDelete