Awas --- Resepi ini bukan untuk mereka yang EXPERT buat kek
(sebab simple sangat-sangat.....malu ai tau.....)
Assalamualaikum teman-teman blogger ....
Dua hari cuti aku dan anak-anak di rumah sahaja, biasalah aktiviti di rumah haruslah ada agenda makan-makan kan.....so untuk tea-break hari ini aku buat kek yang paling ringkas dan senang. Yang penting semua ahli-bait suka dan aku pun suka ....kedua, hidangan haruslah berkhasiat ....
Bahan-bahan: Pisang, mangga, chia seed, tepung atta, telur (sebiji sahaja), kacang badam. Resepi ini tidak menggunakan gula. Rasa manis datang daripada buah.... |
Tidak dilupakan aprikot.... |
Kadang-kadang, aku masukkan juga chia seed ni dalam raw juice ..... boleh dibeli di kedai organik atau kedai kesihatan. A good source of omega-3, protein, iron, calcium, magnesium. |
Bakar dalam oven pada suhu 200 Celcius selama 50 min .....ini fresh from the oven.... |
Walla !!! |
Good nite everyone ....
Dinie, izu pon prefer yg simple2 je hehe nway baguslah dinie tak letak gula pon ekk..chia seep and tepung atta tu apa ye? First time dgr hikhik malu, nmpk sgt tak terer bab2 memasak ni . Byk ingredient sy tak knl..huhu
ReplyDeletebaru nak tanya...izu dah tanya..hehe. chia seed tu apa dia? tepung atta biasa dengar cuma tak pernah tengok sendiri. selalu guna buat roti, kan? ni pertama kali dengar guna untuk buat kek
ReplyDeletebr kenal chia seed heheh..tepung atta sy buat roti nan aja..penah guna untuk jemput2 tp tak ngam hahha..jumaat lepas ada wat kek ngan adik..malas punya pasal..letak dlm microwave 15 minit siap..heheh
ReplyDeleteSedapnye.... :) Chia seed ni ape kebaikan dia?
ReplyDelete