ummuaidan Nadiah Sidek nadia rashid umiyumi ishamizu LuN@_aiDi suri solehah Ummu Madihah= Salam Jumaat !
Ummu Madihah = mok aji, sayo buke pro pong chinese food ni, nok buat tu keno tgk resepi jugok...huhuhu, tapi takpo, insyaAllah nanti bilo2 saya share sini deh....
Fadilah Aziz = kat Amazon, kalau USD tak convert ke RM, memang teruja sebab macam murah gilerk kan....tapi saya rasa berbaloi lah, berpatutan, saya beli 6 buku + postal = RM300 ...
Halaman rumah kini meriah dengan anak-anak ulam raja ....
Yang tumbuh sendiri dan survive sendiri , pasai tuan kebun tidak sempat hendak membelai mesra pokok-pokok semenjak-2-menjak ni .... aiisshh...
Mujurlah ulam raja ni spesies yang tough kan ....
Dalam banyak-banyak benih yang berterbangan, ada satu benih ni tersesat di satu lokasi yang sangatlah strategiknya.....
Betul-betul di tepi tempat letak kereta....
Mula-mula perasan dulu, ingatkan nak cabut, tapi akibat 'kemalasan' yang melanda, dibiarkan sahaja si ulam raja di situ .....
Nak tahu di mana?
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Di dalam parit kecil !!! |
Tapi rasanya tak boleh biar sampai besar sangat ni, sebab batang ulam raja kan jenis berkayu jugak...... |
Lunch hour semalam, gigih pergi cari si kuning ini....heheheh...terima kasih pada cadangan suri solehah Ummu Madihah .....seriously, I never see this gadget, never knew about this...sungguhlah ketinggalan zaman kan....mujurlah colleague aku tahu kewujudan si kuning ini...so ajak dialah semalam pergi cari.....RM9.90 .....pagi ni apa lagi bersarapan roti sekeping cicah telur separuh masak ...nikmat ! |
posted from Bloggeroid
saya pun ada si kuning tu di rumah...saya dan anak2 suka telur separuh masak..ada si kuning ni mudah kerja...aiiii...dalam longkang pun dia hidup hehehe
ReplyDeletekat mana beli yer hehe.. liya nk cari jugak lah...
ReplyDeletebagus yer sikuning utk rebus telur? tak pernah tahu pon...
ReplyDeleteport baik punya ulam raja tu ye:)
ReplyDeleteOwh...baru 1st time tengok perendam telur gitu....ehehe.
ReplyDeleteHehe..cantik ja ulam raja tu duk dlm parit..bekas rendam teluq ti buat apa?masak teluq?
ReplyDeleteSalam Dini,
ReplyDeleteKebetulan pulak pg td kami sarapan telur separuh masak (dengan roti bakar) guna si kuning ni! Mak Aji ingat si kuning ni start guna semasa anak dara lagi (dah lama sangat tu). Org muda2 x kenal eh?
Utk tengah hari pula, masak claypot mee (tak guna claypot pun, masih berbungkus dlm stor) yg Amy Beh ajar.
Suri solehah ya, he he!! Amin!
Ulam raja Mak Aji dah kong, x tau kenapa. Sayang betul. Dini punya cukup baik punya tempat tumbuh!
dah lama duk cari si kuning tu... apa nama dia ek?
ReplyDeleteamende yg kuning tu? jumpa kat mana? (i ni baru keluar dr gua zaman silam.huhu..) cambest je, mak saya tiap2 pagi buat halfcook egg nih..
ReplyDeleteulam raja ialah raja ulam. sgt tough dan sgt sedap!
sy punya kat umah si biru...:D tapi rasa nya size si biru sy kecik sikit..rendah sikit..
ReplyDeleteulam raja tu memang...ikut de dio jah nak tumbuh..penat nok keno cabut
dini....ct minat sgt ulam raja..tapi x de benih nak tanam...kalau tabur2 dlm pasu pun naik kan...beli kat pasar RM 1 seikat..jenuh lah nak beli aje..kalau tanam lagi best...nak cari kat nursey lah...
ReplyDeletetelur separuh masak?...wah2..sedap lah...eh..aper bende yg kuning tu...alamak..kite pun ketinggalan zaman!!!!