Salam hari Khamis.....
Kalau biasa-biasa sebut appetizer, mesti orang terbayangkan hidangan yang ala-ala Mat Salleh celup kan....biasanya salad lah, bread and butter, ataupun benda-benda crispy gitu kan......
Tapi bagi aku, yang betul-betul membuka selera aku adalah seperti di bawah.....biasa lah, jiwa kampung !!!!
Budu tidak asing walaupun aku membesar di bandar raya KL yang penuh sesak itu.....
Sesetengah orang Kelantan memang suka letak durian dalam budu.....
Manis-manis durian + masin-masin budu + pedas-pedas cili api + masam-masam limau kasturi/nipis (well aku guna lemon semalam coz stok limau kasturi habis) ...pekena pulak dengan pahit-pahit ulaman ......wahhhh complete package for our taste buds!
Tambah best lagi kalau proteinnya adalah ikan rebus ....... fuhhh memang aku boleh bertambah nasi .....tak pandang dah lauk lain time tuh......
Dan aku terfikir, cara makan orang kampung adalah cara makan yg sihat !
Ulam raja .... fresh from the garden ..... mr hubby said: walla, its taste so different ...so fresh! |
Pelengkap ulam-ulaman......heaveng dapat makan nih ! |
Till then, c ya...Assalamualaikum...
posted from Bloggeroid
my feveret tu -> ulam raja. tp budu saya x reti makan. huhuhuhu
ReplyDeleteAs salam Dini,
ReplyDeleteTak baik tau buat post mcm ni! Sebab saya tergoda! Sambil tekup mulut... mouthwatering... huk3 ;))
setuju sgt.. budu juga pembuka selera... duk UK pun kena make sure stok budu sentiasa ada.. pekena dgn nasi panas + lettuce + grill chicken, mmg terangkat!
ReplyDeleteSalam Dini..
ReplyDeletewahh budu mmg tak dilepaskan ye.. mkn dgn durian ke, tak pernah tgk pulak :)
http://mywonderbaby.blogspot.com/
ReplyDeleteKak Dini, pagi2 bulan puasa ni, tgk post ni... hm, tak heran.. sbb saya tak pandai makan budu! hehe :p
terus kecur ayo lioo...hihihi
ReplyDeleteSalam Dini,
ReplyDeleteWah ulam dengan budu.. Masyaallah, Nikmat tu..
I know how to eat that way,
erk, hubby makan budu ker?