|
Asam Pedas Ubi Kentang - resepi asal daerah Paya Kumboh, Padang, Indonesia. Thanks to Oja for the recipe. Asam pedas ni bertambah-tambah enak ya ibu-ibu bapak-bapak jika ditambah tempe ......pada hari nak buat hidangan ni, tuan blog tidak ketemu sama tempe di kedai-kedai berhampiran.....
Asam pedas Padang ini unik sebab ada daun kunyit, daun limau purut dan daun salam (fresh bay leaves). Tapi yang aku buat ni tak letak ler bay leaves tu, sebab tak jumpa yg fresh. Kang kalau masukkan yg kering, lari pulak rasa nya kan....Ok di bawah ada resepi yg diberi oleh kawan aku tu:
- 2 packet (plastic) tempe (boleh diganti dgn 1/4 kg daging merah) - 2 atau 3 biji kentang ukuran sedang/medium
Rempah: - 2 sudu makan cili giling, atau lebih sesuai selera - 4 biji bawang merah yang kecik tu - 2 ulas bawang putih - 1 biji asam keping (kalau boleh yg hitam tu) - lengkuas - lebih kurang sebesar 1 jari tunjuk - halia - lebih kurang satu ruas jari - kunyit - lebih kurang 1/2 ruas jari (boleh diganti dgn serbuk kunyit)
Dedaunan: - 1/2 helai daun kunyit - 2 helai daun limau - 1 helai daun salam (kalau ada, kalau tak ada boleh missed out jer) - 1 batang serai
Cara masak: a. Tempe dipotong kecil (1 paket plastic tu dipotong jadi 16 parts, atau ikut selera masing2) Kentang jg dipotong kecil (1 kentang boleh jadi 8 bagian, atau ikut besar kentang dan selera masing2) b. Tumbuk halus atau blend lengkuas, halia, kunyit, bawang merah dan bawang putih. c. Dalam panci, masukkan tempe, kentang dan rempah yg dah halus tadi dan cili giling. Tambah air, masukkan asam keping, dedaunan dan serai - rebus hingga mendidih. d. Setelah medidih, kecilkan api, masak hingga kentang jadi empuk dan tempe 'look yummy' |
Cili giling yang diguna BUKAN cili giling yg dijual di kedai-kedai tuh. Cili giling yg dimaksudkan di sini adalah cili merah / lada merah yg digiling sehingga hancur.
So bolehlah exercise segala otot lengan dan bahu ya ! Kihkihkih.....
Tapi aku taklah giling kan cili tuh, blend ajo......eheeee....(maaf oja, nak cepat punyer pasal....hikhikhik)...
|
Lemongrass Steamed Mussel |
Terjumpa di Jusco mussel ni, datang dari New Zealand...sepeket harga lebih kurang RM10 ++....
Beli ler, nak try apa rasa dia kan.....bila dah beli, pening pulak tak tahu nak masak apa, last-last steam ajer lah ......
Pada petang yg sama juga, tiba-tiba diri ini ter-rajin nak buat dessert. Sebenarnya lebih kepada nak habiskan stok aprikot dan kacang almond hancur tu.
Campur jer dalam adunan puding roti.....hmmmmm, sedaaaaappppppp!!!!
|
Apricot Bread Pudding with Almond |
As salam Dini,
ReplyDeleteYg Asam pedas kentang tu sgt2 menarik! Hish... rasa nak buat ni... kebetulan kat sini xde tempe boleh ganti daging kan :)) ermmm... Thanks for the recipe... nnt nak try..insya'ALLAh...nasib baik dah buka posa...hehhee
Terima kasih atas sokongan ye Dini... Loves you! xoxoxo ;))
Pagi2 dah tengok yg sedap2 macam ni...gulp...hehehe
ReplyDeleteasam pedas kentang memang tak penah makan..actually,akk ni langsung tak terel masak asam pedas..agak failed di situ..hehe
ReplyDeleteketerliuran sudah, pestaim tahu pasal asam pedas tu...
ReplyDeletemakan mussel juga semalam.. kepah bakar bercili.. pasar ramadhan mariii
ReplyDeleterajin!
ReplyDelete