Let's Click Here !

Hi wanna be my VIP in my life?

Powered by Blogger.

Xie-Xie Ni !!!

Get this widget

My Brain

Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 11(11)
Right Brain Dominance: 5(5)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Monday 3 June 2013

Recipe Experiment with Virgin Coconut Oil: Spice Paneer Kebab





Semalam, Ahad, seharian hujan di bumi Penang.
 Ada ketika lebat dan ada ketika gerimis. 

Tuan tanah seronok lah, sebab sudah sekian lama kemarau di sini. 

Dan lagi seronok sebab tak perlu siram tanaman......heheheheh

Hujan-hujan, perut sentiasa berbunyi kan. Kenapa yer? 

Apa-apa pun, tugas masuk dapur perlu diteruskan.

3 hari lepas, ada belek-belek buku resepi India. Tertengok satu resepi yang agak mudah, dan kebetulan bahan-bahannya ada dalam fridge. Maka petang semalam dilaksanakan misi ini.

Tapi seperti biasalah, tuan tanah ni selalunya akan menderhaka pada resepi asal. Sukatan pun main agak-agak ja. Yang penting boleh masuk mulut.......

Spices Paneer Kebab

Yang ni sebelum masuk magic pan.
Sedap makan cicah sos. 

Paneer = keju / cheese

Keju, seeloknya yang diparut atau dipotong kecil. Tuan tanah pakai cara short-cut, beli yang sudah siap parut. Kalau suka rasa keju lebih, boleh letak banyak. Semalam guna 250gram. 

Bawang putih, dimayang halus. Bawang besar, kalau suka, boleh letak.

Daun kari, dipotong halus juga. Sedikit tepung atta (resepi asal guna cornstarch).

Serbuk rempah: Cayenne pepper, black pepper coarse, cinnamon powder, garam masala powder & sugar.

Dan sebagai agen perlekatan: Minyak Kelapa Dara / VCO ---- tak terlalu banyak, tak terlalu sedikit.

Gaulkan kesemua bahan.

Cadangan tuan tanah: tak perlu letak garam pasai keju dah masin kan. Tepung pun tak perlu letak banyak, ikut kerasionalan chef ya. 

Penggunaan VCO membuatkan kebab ini wangi semerbak. 

Dan mengapa tuan tanah menggunakan VCO? ---- sebab ianya merupakan satu-satunya minyak yang stabil pada suhu tinggi. Yakni amat sesuai untuk digunakan semasa memasak, selain daripada pelbagai manfaat kesihatan terhadap tubuh kita. 

(Sekiranya hendak menggunakan olive oil, pastikan bukan Extra-Virgin Olive Oil === tidak sesuai untuk memasak).

Till then, c ya .... Assalamualaikum.

5 comments:

  1. Hmmm...sedap tuh kalu cicoh sos...

    ReplyDelete
  2. sedap jek nih...

    baru tau yg extra virgin olive oil tu xsesuai utk masakan.. Thanks info :)

    ReplyDelete
  3. Saya dah go through link yg dini bagi pasal VCO tu (penat juga baca pasal pjg). Hehe.

    Saya pn skrg ni in love dengan VCO :)

    ReplyDelete
  4. napa tak tunjuk yang dah masak? hehe

    ReplyDelete
  5. wah kebab vesri malaya... ada cheese lagi.... mesti sedap :)

    ReplyDelete