Let's Click Here !

Hi wanna be my VIP in my life?

Powered by Blogger.

Xie-Xie Ni !!!

Get this widget

My Brain

Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 11(11)
Right Brain Dominance: 5(5)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Thursday, 3 May 2012

Home-made No-Salt Chicken Stock

Hai hai hai ..... 

~najwa~ ; Mama2Q; Sue-Rya Qistina; MaryaYusof; Hanis MY; Kamalia (Kak Lia); Asmara (Kak As); Lynn;  JembalCastle; ummi_ziz (izu) & semua rakan bloggers.. ----- semoga senantiasa ceria !


Semalam, 2 May, aku cuti...sajer la ambil cuti extra, cuti rehat di rumah sempena baru pulang dari kampung.....tapi nama jer la bercuti kan, rupa-rupanya lagi penat berbanding hari kerja.....hmmm, dah namanya  kerja rumah, ada jer lah perlu dibuat kan....hikhikhik.....

Semalam juga barulah berkesempatan mencuba skill menyediakan sendiri kiub stok ayam (macam perlu skill tinggi jer kan, walhal macam kacang putih jer bagi kawan-kawan sekalian kan....hehehhe).

Resepi asal ada di Blog Saya Hot. Terima kasih umi Maryam. Seperti biasa, aku olah sikit resepi tu berdasarkan bahan-bahan yg ditemui di pasar pagi......jom layan.......


Para pelakon utama chicken stock: Ayam dan tulang ayam, celery, carrot, halia, bunga lawang, kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih. Kuantiti bagi setiap bahan tu pandai-pandailah agak ya.....rebus kesemua sekali utk jangka masa 3 jam......

Setelah stock sejuk, bolehlah masukkan dalam bekas agar-agar macam ni @ ice-tray, kemudian cover dengan cling wrap (bagi bekas yg tiada penutup). Bekukan dalam fridge......

Dah beku, bolehlah keluarkan daripada bekas acuan tadi dan letak dalam plastik (utk memudahkan proses memasak kemudian hari). Masukkan semula dalam fridge/freezer.

Nampak macam agar-agar laaa pulak chicken stock ni......tapi janganlah expect home-made ni akan jadi keras 'kejung' macam yg kedai punyer yer......aku punyer version ni agak lembut laaa sifat fizikalnya...huhuhuuuu....


Selesai bertungkus-lumus buat chicken stock kan, terasa lah kemalasan melanda apabila tibanya masa untuk menyediakan juadah dinner......

Maka, buat jer lah hidangan yg sewaktu dengan chicken stock tu.....SINGGANG DAGING !

Method: Campakkan ajer hirisan halia, lengkuas, bawang putih, bawang merah, 2 keping asam gelugor, biji ketumbar yg ditumbuk, cili merah (optional), 2 titik budu (optional) .......hasilnya :


Singgang Daging for dinner

Till then, c ya.... Assalamualaikum.....

3 comments:

  1. As salam..
    Saya pun selalu juga buat chicken stock ni, dalam usaha untuk menaikkan berat Qaid Mukhlis.

    Tapi the latest saya tak guna tulang ayam dah, guna tulang lembu plak..heheh

    ReplyDelete
  2. wah..menarik ni! thanks for sharing.. :D

    ReplyDelete
  3. As salam Dini,

    Lama menghilang... Semuanya bz kan ;)))

    Eh, interesting! Nnt klau stok ayam abis bolehlah buat! Kat sini walaupun ade stok / kiub ayam knorr but for sure non halal kan...hikhikhik... Tq sharing this! So cute lah homemade chicken stok tu... Singgang daging bagus utk Iman gak ni... Nnt boleh test jugak resipi simple ni... :)))

    ReplyDelete