Nastyna = mesti lucu dok time depa ni confuse bahasa.....heheheh......tapi nanti bila depa dah expert (cth macam si Ajwad), saya pulak lah yang terlopong nya...pasai tak paham......
Ummu Madihah = Hai mok aji.....lamo nyoh kelik kelate......sangkut jam jugok tuh......oghe kelate meme suko kelik kampung kan.....hheheheh
Kniedaz = hi kak, good morning.
Masa balik kampung haritu, makan memang pulun lah kan, balas dendam makan ketupat palas. Daging korban lagi. Juicing jangan harap nak buat. Zumba pun entah ke mana. Disiplin ke laut gitu.
Pabila dah kembali ke alam realiti ni (cewahhhhh), haruslah fokus semula. Juicing weh juicing. Jangan liat. Walaupun ada skip jugak 2 hari selepas pulang dari kampung. Aiiii, momentum senang betul hilang.
Kebetulan petang semalam ada pasar malam. Sebelum jemput Amzar, singgah dulu situ beli sayur dan buah. Yang utama cari cilantro ni, atau daun ketumbar. Sebab daun ketumbar ni bagus untuk detox. Kiranya bolehlah nak singkirkan benda-benda asing dalam badan tu kan. Meh kita tengok apa kelebihan-kelebihan lain cilantro ni:
Kan, banyak sungguh kelebihannya....maka dengan itu marilah kita minum daun ketumbar. Tapi nak buat ulam pon boleh. Selalu tu aku makan gitu jer sebagai ulam. Cuma bila makan ni, kuantitinya tak sebanyak mana lah kan, berbanding kalau juicing, boleh letak banyak-banyak gitu.
Untuk juicing cilantro ni, sebaiknya pilih buah yang manis. Sebab cilantro ni rasa pahitnya agak kuat. Kalini aku pilih mangga yang betul-betul masak. Tapi aku guna sebelah je. Sebelah lagi campur dalam sarapan oat Mr Hubby.
Mangga + Cilantro + Sawi |
The taste : bitter sweet. |
Boleh aje kalau nak gunakan sebiji manga untuk extra manis. |
Salam dini..kalau ketumbar buat juicing gitu, tok taulah kawe blh ko dokt make.kalu boh dale makanan mace kari ok..
ReplyDeletesamo lah kita....tok leh gi..tapi kalu buat tomyam dan green curry..meme sedap!
Deletesuko blend pise dengan fresh milk...hok tu se blender sorg pun abis hihihihih
peh hijaunya.tak tertelan nengoknya.
ReplyDeleteSalam Dini,
ReplyDeleteHe he juicing dan diet buang ke laut! Hok kelik kapong gitu belako weh! Abang ipar Mak Aji panggil daun ketumbar ni daun hok bau macam serangga kesing, he he. Dia allergik bila kena boh dalam beriani!
Errr... errr. hahahaah.. Dini tahu kan apa maksud akak err..err tu. kihkih.
ReplyDeleteBy d way, byk gak benefit ketumbar ni yer. Nati nak terai lah buat. :P
Wahh bagusnya u minum all these, cilantro is my favourite jugak tapi selalu kalau beli I buat garnishing la, now I know how to habiskan ketumbar ni nnt, sayang selalu separuh terbuang sebab tak tahan lama kan.
ReplyDeletedaun ketumbar tu antara sayur 'musuh' saya.... kalau orang letak dlm sup, pilih daun tu tolak ke tepi... huhhu, mcm mana la nak kekal sihat lagu tu... kena belajar dgn dini ni
ReplyDeleteErrmmm... hehhehe xpernah try lagi.. detox bagus nih
ReplyDeleteSalam Dini, terliur la tgk buah pauh tu.. yumm yumm.. :)
ReplyDeletehuhu!!!jus daun ketumbar plok ko. klu suruh cicah budu rasanya xdok hal kros blh habiskan seikat tapi jus????? lemoh selalu dengar. xpela buat jus mango je aci dok? hehh
ReplyDelete