rostina76 = sayo pon toksey kg baru ...hehehee
Ummu Madihah = comey tu mok aji kalu laman ado bird-bath, tapi keno ghajin tukar air laa dok....
ummuaidan = tok penoh lagi ado pengalaman hok oghe menuai padi .....
JaSSNaNi = akak cakap pasal air sawah kering banyak ikan, terus teringin nak makan ikan haruan.....
Kniedaz = kat Sg Dua pon sama kak....masih menghijau lagi....
umiyumi = depa berdua tu memang seronok umi, asyik nak dok kat tanah ja, main pasir...
Secara jujurnya, nak mengaku, aku tak pernah buat sendiri @ masak kuah kacang sendiri. Tak pernah, sebab selama ni terbayang akan proses memasaknya itu yang mengambil masa. Nak kena goreng kacang lagi, asingkan kulit dia lagi, tumbuk/blend lagi....uihhh...bunyinya macam banyak kerja yang renyah......maka selalu tu pendamkan aje hasrat nak buat kuah kacang sendiri.....
Tetapi, baru-baru ini, selera ni begitu teringin lah nak makan kuah kacang dengan nasi impit. Nak tunggu raya lambat lagi...huhuhu....adalah jugak minta Mr Hubby belikan sate malam-malam, selang setiap 2 hari macam itu....hehehhe tapi takkanlah nak asyik beli jer kan.....
Maka, dengan tekadnya, pada suatu hari di hujung minggu, bermula lah misi membuat kuah kacang. Cari resepi yang paling ringkas/senang untuk diikuti di internet.
Kacang tanah ada dalam fridge, tapi disebabkan mahu short-cut, tidak digunakanlah kacang tanah tu (sebab kacang tanah tu mentah lagi, belum goreng).
Sebagai gantinya, aku gunakan roasted hazelnut + cashewnut. Tinggal kisar ajer kacang-kacang ni. Sekaligus untuk menghabiskan stok.
Rasanya??? ----------- > not bad !
Kesimpulan: experiment berjaya, walaupun derhaka pada resepi asal.....hehehehhehe....sukatan kacang tu pun main masuk ja, sebab aku ni jenis yg suka kuah pekat dan kacang banyak, maka banyaklah kacang-kacang tu yang perlu dikisar.
Yeay, dapat makan nasi impit dengan kuah kacang.... Sate tak buat laaa, itu next mission kot. Dan sebagai ganti sate, mari kita perbanyakkan makan sayuran....asparagus dan jagung muda direbus sekejap. |
Till then, c ya ....Assalamualaikum ....
Salam Dini,
ReplyDeleteKat sini ada dah ada kacang tanah kisar. Lagi senang kije hahaha.. hmm rindu la pulak mkn nasi impit dgn kuah kacang ni.. buat gado2 pulak.. adoii.. sedap sedapp.. :)
wahhh..betul2 pemakanan yg sihat ni.
ReplyDeletesaya pun x pandai buat kuah kacang sendiri.
selalu tolong2 mak je pun. hehehe
Salam Dini,
ReplyDeleteIzu pon tak pernah try buat seniri kuah kacang, selalu guna yg instant je yg mak pos dr MSia..hikhik..So, not bad eh guna roasted hazelnut? hmm good idea..preparationnya mcm sng sket bbanding guna kacang tanah. hehe..
sedap tuh wpun tok gno kacang..
ReplyDeleteSalam Dini,
ReplyDeleteWah, mengancam juga ya versi bukan kacang tanah ni, apalagi dgn tambahan sayuran tu. Baby asparagus pertama kali Mak Aji tengok. Biasa tengok mak bapaknya je!
salam dini....huyoooo!!!!kelasssss kuah kacang dio. style ore putih. kacang hazel tu!!!!!!
ReplyDeletesaya pun selalu belasah jer guna kacang segera... tgk kacang apa ada dalam stok... ekeekke, mengelat nak goreng kacang sebenarnya... goreng tak pe lagi, part nak buang kulit tu paling 'rajin'
ReplyDeleteSalam Dini
ReplyDeleteHmmm, kalo nak buat bisnes kuah kacang, xleh la pakai dini nyer resipi..
Mesti cost tinggi skit..hehehehe