Let's Click Here !

Hi wanna be my VIP in my life?

Powered by Blogger.

Xie-Xie Ni !!!

Get this widget

My Brain

Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 11(11)
Right Brain Dominance: 5(5)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Tuesday, 28 February 2012

Plates & Cups

Hanis MY = Betul Hanis, nanti boleh buat rujukan bila perlu kan.....
Kamalia, Mama Faris = Saya belum try lagi bagi fingerfood utk Amzar....simpan resepi jer rajin....hikhikhik...
Ummi_Ziz = Mungkin dia belum biasa kot Izu, biasa lah anak2 kan.....macam-macam.....itu lah uniknya depa ni.
Umiyumi = Puding roti jer laaa mampu buat umi...nak buat kek ker, roti ke, pau ker...adoiiii belum rajin lagi...
Asmara = Kak As, hehehehhe...berkebun sikit2 jerk.....kecil-kecilan gituuuu...
Nadiah Sidek = TQ.....
MaryaYusof = Cepat sihat ya Marya....
Kamalia = Haaaa, ladang ....? Tinggi cita-cita tuh,......hehheihe...kalau saya ada ladang, boleh lah saya pos sikit hasil ke Jepun kan.....


Salam hari Selasa.....

Kalau asyik tayang makanan yg tidak gempak itu dan hasil kebun yg tidak meriah sangat itu , nanti ada pula yg kebosanan kan.....

Tapi kalau tak tayang, tidak berupdate pula blog ini .....****alasan .....

Ok lah, harini nak tayang favourite plates and cups.....

Favourite TIDAK SEMESTINYA ada ya......*wink *wink......

Dan dalam kes aku, memang BELUM ADA yg lengkap..........****sob sob sob.....

Tapi aku suka brand Claytan....entah kenapa......eheeee.....

Jom layan gambar-gambar di bawah, semua gambar ihsan website CLAYTAN.......



Aku suka sgt design ala-ala Jepun ni: kat rumah ada 2 mangkuk, 1 piring kecil....



Black-White: all time elegan

Sweet green with Green Living.....


Golden Dream aku !



Brown Classical Looks

Okey, beli sikit-sikit setiap bulan: Misi 2012 .......(hahahahha, boleh ker gitu?)

Till then, c ya....Assalamualaikum.....

Sunday, 26 February 2012

Mixed

Assalamualaikum........

Pagi Sabtu lepas (a.k.a pagi semalam), bangun pagi-pagi, semangat untuk buat puding roti menjelma.........apa lagi bancuh la sebiji telur bersama 1.5 sudu besar gula perang + setengah tin susu cair.

Susun-susun roti gardenia (version yg terbaru) dalam mangkuk sederhana besarnya. Tak perlu buat banyak-banyak di rumah ini, sebab nanti tak ada yg nak makan. Setakat 3 beranak, cukup jer semangkuk puding roti (itupun kalau Ajwad mahu makan.....).

Tapi aku modified sikit puding ni, sebab aku nak try letak quinoa, apa rasanya.....

Quinoa tu aku rebus dulu dalam 10 minit, kemudian baru masukkan bersama-sama adunan telur+susu+gula tadi tu.

Alhamdulillah, jadi...rasanya boleh diterima oleh tekak aku dan mr hubby ......hehhehehe...



Semangkuk Puding Roti BerQuinoa: kaedah memasak steam.








Lepas bersarapan, hero-hero masih belum bangun.......lalu aku pun apa lagi, berdesup ke halaman.......dah berserabut kebun dgn kangkung.......jom petik!


Kangkung, Cili/Capsicum, Mulberi, Kucai, Pegaga

Tengahari masak simple aje. Haritu jalan-jalan kat rumah Ibu Yusuf, jumpa resepi yg amat senang......harini baru aku nak try.....tapi macam biasa lah, ada modification sikit-sikit, ikut kesesuaian bahan dalam fridge.....

Ibu Yusuf, minta izin share resepi juga di sini ya. Kalau kalian nak resepi asal, sila lah ke rumah Ibu Yusuf ya.

Nama: Sambal Bilis Pegaga Bercouscous

Ahli-ahli: ikan bilis + sebiji bawang besar + 2 ulas bawang putih + 4 biji cili + pegaga + couscous + garam gula......

Tatacara: 1. Blend bawang besar, bawang putih dan cili.
               2. Rendam couscous dalam air panas sehingga kembang/masak.
               3. Tumis bahan-bahan yg dikisar tadi.
               4. Masukkan ikan bilis yg telah dicuci.
               5. Apabila hampir-hampir masak, masukkan couscous, pegaga, gula dan garam.


Sambal Bilis Pegaga Bercouscous

Lain kali aku nak buat ni makan dengan nasi impit...pergghhhh...sure terangkat laaaa.....


Ok kejadian hari ini pula, pagi-pagi masak mee utk sarapan.....nanti tengahari nak berkunjung ke rumah MIL kan.......

Lama dah tak masak mee kan, rindu pula.....so hari ni aku masak Kelp Noodles with Tuna and Chives.

Kelp noodles beli di Jusco, tuna pula aku guna yg dalam tin tu, Light Tuna in Oil.....

Maka hasil nya:


Another  type of milk booster recipe





Untuk Amzar, harini aku perkenalkan menu baru: YOGURT ! 

He loves it ! Thank you Mama Faris for the wonderful idea.....


Plain yogurt + banana



Oklah, terpanjang pula entry kali ini.....till then, c ya.....

Love & Kiss .....

Have a lovely Sunday - from Ajwad & Amzar


Published with Blogger-droid v2.0.4

Saturday, 25 February 2012

Wednesday, 22 February 2012

Fingerfood Ideas for Baby ......

Lynn ; Umiyumi ; Hanis MY ; Kamalia ; Jiejah@Iza ; Syuhadah ; Mama2Q ; Asmara ; 
= Thanks for the sweet comments.......







Monday, 20 February 2012

Nasib Si Labu dan Si Mulberi

Ala-ala wordless Monday.......


Bagi orang Kelantan, mesti dapat agak aku nak buat apa dengan labu ni kan......yaaaaaa......tepat sekali ! SIRA LABUUUU...... My favourite dessert......biasanya kalau kenduri di Kelantan dan makan secara berhidang, dalam salah satu  hidangan tu pasti ada Sira Labu ni ..... pemanis mulut yang manis.....sebab tu orang Kelantan manis-manis....kihkihkihkih....

Kat Penang ni, tak pernah pula jumpa orang jual. So nak makan haruslah buat sendiri, tapi takper, benda ni senang sangat buat...I like ....hehehehhe...cara nya: potong labu ikut saiz kegemaran, letak dalam periuk, letak gula atau madu dan daun pandan. Berapa banyak gula mahu letak tu, ikut laaa....kalau suka manis, banyak sikit, kalau tak, kurangkan gula ya......pastu bubuh air sikit.....ready to be cooked....masak sehingga empuk ya......kalau agak-agak air kering tapi labu belum empuk, boleh tambah air........

Yum yum yummy! Lembuttttt.....sedap......best makan panas-panas atau sejukkan dalam peti dulu pon sedap.......


Petang semalam, gigih sambil dukung Amzar, petik si mulberi nih....sudah masak......bila dah tukar warna macam ni, rasa dia pon takder laaa masam.....manis-manis ala gituuuuu.....



Apa jadi dengan nasib si mulberi ini?

*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Alhamdulillah......our supper (me and Ajwad) .... Mulberry smoothie....

Sunday, 19 February 2012

Semalam ku kerja.....

Semalam....18 Feb 2012...

Bangun pagi-pagi sediakan nasi goreng utk sarapan. Memang malam sebelum tu dh masak nasi 'extra'.

1 hidangan daddy + 1 hidangan mummy + 2 hidangan Ajwad (bekal ke rumah babysitter).

Ajwad dan Amzar pun haruslah bgn awal ... Mummy hantar ke rumah maktok....

Itu lah, tidak berapa berkenan sebenarnya kalau kena kerja Sabtu or Ahad ni... Masalah anak siapa mau jaga? Babysitter pun mahu rehat juga...

Kalau tinggal dekat dgn famili, ok sikit. Macam aku, famili di KL,....aisshhh memang pening .....saat ini lah akan terasa kepentingan ada bibik di rumah....namun apakan daya....hehehe....

Macam semalam, maktok ada hal pukul 3pm. So by hook or by crook, pukul 2pm aku harus ambil hero-hero cilik....

By the way, kenapa ya aku kena kerja semalam?

Sebab semalam ada Karnival Pengajian Tinggi di Sunway Convention Centre. So aku diARAHkan bertugas utk mewakili fakulti.

UiTM hanya dapat 1 booth.....kecil. Ada wakil drp Shah Alam, Penang, Perak, Kedah, Perlis....berkongsi ruang dengan kotak-kotak yg diisi pelbagai 'flyers'.....

Kerusi hanya 1 utk >10 orang ....wah bagus sekali utk melatih otot-otot kaki, paha & pinggang sepanjang beberapa jam itu.... Amat tidak sesuai utk sesiapa yg pregnant situasinya....

Sebaik sahaja karnival dibuka, wah berpusu-pusu adik-adik sekolah ...diiringi guru kaunselor masing-masing....Setiap satu wajah 'excited' nak dapatkn maklumat daripada U idaman.....

Keadaan pada masa itu....macamana ya hendak digambarkan? Rasanya ikan sardin dlm tin itu lagi 'selesa'......

Padat sepadat-padatnya...heavy jam, huge crowd in a small place !

No place to walk. Bahu berlaga bahu. Berhimpit-himpit.

Sehingga kan ada pelajar yg pengsan ! Tak teruk lagi ke?

Tiada ruang langsung utk sesi konsultan dengan pelajar...jadi macam no point kena bertugas....d worst experience ever!

Melalui pemerhatian aku yg bermata 4 ni, Sunway Convention Centre AMAT tidak sesuai utk karnival yg besar. Kalau di PISA, sesuai.....

Atau kalau nk buat juga di situ, pihak penganjur haruslah buat jadual bagi kehadiran pengunjung. Misalnya Sekolah A waktu sekian, Sekolah B waktu sekian, ....so kuranglah sesak sikit kan....(ala mcm jadual perjalanan yg PLUS dok buat tu time perayaan....)....

Maka semalam aku balik dengan kekecewaan + penat berdiri 4 jam dalam kesesakan manusia.....


Published with Blogger-droid v2.0.4

Thursday, 16 February 2012

Perasan kah dia....... ?

Kamalia = wah ini lagi semangat dr saya ni, siap pernah tanam jagung......caya lah!

Sue-Rya AQ = ok jer tanam dlm pasu pun, cuma kena lapik bawah pasu jer kan, supaya bila siram air tak merata-rata...heeeeheee....saya pun byk jer tanam dlm pasu, sebab mcm malas jer nk cangkul-cangkul tanah sumer tu kan......

umiyumi = hahahahhaa...bela ulat sutera ekkk? itu lah, sebelum tanam dh google dulu apa fungsi mulberi tuh...sekali dapat tau biasa org tanam utk beri makan pada ulat sutera (industri kain laaa kannn).....berbelah bahagi nak tanam ke tak.....google lagi...terjumpa, daun dia buleh makan sebagai ulam juga.....itu yg tekad nak tanam tu....heeeee.....by the way, saya sgt kagum dengan pokok lemon umi......lebat buahnya, macam umi boleh bukak gerai jer, jual......hikhikhikhik....

MaryaYusof = Hi Marya.....buah mulberi nih nanti dekat nak masak, akan tukar black-purple gituuuu......jom ler menanam, dlm pasu pon ok jerk....kan haritu u dh bershopping sakan dgn gloria kt plaza flores (betul ker?)....kihkihkih....

mummy2k = Hi mummy2k, tanam dlm pasu pun ok jerkkk.......terima kasih sudi singgah....jemput mai lagi ya....

FairyLilly = itu lah, 1st time jumpa beri hidup di Malaysia (selain strawberry di Cameron), saya agak 'jakun' sekejap....hehehe.....melalui pemerhatian saya setakat nih (cewahhhh), pokok ni agak tinggi, so kena rajin cantas nanti......


Amzar sekarang bising dengan baby's talk. Satu perkataan yg jelas dia sebut: A.B.A.H....

Semua orang/benda dia sebut 'abah'....sama kes macam Ajwad dulu....

Time santai-santai di ruang tamu, kami bertiga: aku, Ajwad, Amzar......

Amzar: mmmmmm, abah,......bbbbbbb....ccccccc..(sila imagine baby's talk ya)....

Mummy: Ajwad, Amzar cakap apa?

Ajwad: Amja (Amzar) cakap abang ensem.......(sambil tersengih....)

Mummy: Haaaaaa?

Monday, 13 February 2012

Projek Hujung Minggu di Bulan Februari.......

Bersiaran kembali........Assalamualaikum.....

Psssttt...pssstttt..pssttt....

Aku ada beli anak pokok baru....eheeeee....MULBERRY! 

Tak sangka aku pokok ni ada dan hidup subur di Malaysia......kawan aku cakap pucuk mulberi sedap dimakan sebagai ulam......wahhhh..apa lagi, terus semangat nak cari dan tanam ........

Maka, operasi memburu mulberi pon bermula.....pantang jumpa nursery, mulberi lah yg akan ditanya.....hehheheh....

Siap cari yg kat online lagi tau! Hikhikihik...punyer lah semangat kan. Ada jumpa tau yg jual online, boleh refer SINI.

Finally jumpa kat mana tau? Nursery yg hanya 100 langkah dari rumah aku.......

Mula-mula masuk nursery yg dekat rumah tu, tak ada lah niat nak cari mulberi kan, nak cari benda lain. Sambil-sambil tu mata melilau kot-kot mana lah tau ada mulberi nih....heheheh....bila aunty nursery tanya mau cari apa, jawab saja mau tengok-tengok, taknak mengaku tu ! Dalam hati, aunty ni tau ke pokok mulberi....prasangka gituuuu....

Pusing-pusing punyer pusing, tak jumpa.....aunty tu tanya lagi sambil dia dok siram pokok. Aku pun jawab ler dengan malu-malu kucing, "Mulberi ada ke aunty?"

Dengan suara kuat aunty tu jawab, " Ada, ituuuuu...."

Terus hati ini berlagu riang....kihkihkihkih.....aku borong ler 2 pokok, RM8 sepokok, siap dah ada buah tau......

Maka, minggu lepas operasi pemindahan telah berlaku.......jom tengok!


Mula-mula sediakan pasu yg paling besar, isi dengan tanah.....actually pasu ni dulu  aku tanam kedondong, tapi jangka hayat tak lama la pulak, sebab masa tu cuti bersalin di KL......

Ni dia....mulberi ku.......2 pokok dlm 1 pasu.......

Buah mulberi.....





Tinjau-tinjau pokok bendi.....sudah berbuah ! Wahhh lagi suka hati ini .....hehehhee..(walhal orang lain tanam bendi hasil bertimbun-timbun tak bising pun kan...hikhikhikhik).

Sudah mula mengeluarkan hasil bendi ku ....Alhamdulillah. 



Bendi pertama ku.....

Saiz 'remaja' lagi, belum dewasa......


 Ada satu pokok cili sudah mahu tumbang, maka untuk menyelamatkan cili-cili, aku pun petik lar. 

Timbul idea ====== home-made chillie pickles !

So mula lah 'online' cari resepi. Ya, aku TIDAK PERNAH buat cili jeruk sendiri ....hikhikhik.....

Banyak cara sebenarnya nak buat cili jeruk ya. Tapi aku pilih untuk buat berpandukan resepi drp My Resepi. Com.


Cili dibuang tangkai dan dibasuh bersih-bersih

Mula-mula, didihkan campuran cuka dan air (1 cawan cuka + 1 cawan air). Setelah mendidih, masukkan gula. Last baru masukkan cili. Tunggu sehingga cili bertukar warna sedikit baru tutup api. 

Sudah siap, simpan dalam botol kedap udara.

My 1st edition of chillie pickles

2 minggu lepas aku ada belikan penyiram ni khas utk Ajwad. Sebab dia sangat lah rajin tolong mummy siram pokok.


Till then, c ya.....