Let's Click Here !

Hi wanna be my VIP in my life?

Powered by Blogger.

Xie-Xie Ni !!!

Get this widget

My Brain

Right Brain/ Left Brain Quiz
The higher of these two numbers below indicates which side of your brain has dominance in your life. Realising your right brain/left brain tendancy will help you interact with and to understand others.
Left Brain Dominance: 11(11)
Right Brain Dominance: 5(5)
Right Brain/ Left Brain Quiz

Friday, 29 July 2011

Easy Recipe

Potato with Kucai

Bahan-bahan: Ubi kentang, daun kucai, carrot (selain benda2 wajib seperti garlic, minyak etc....)

Potato tu aku rebus dulu malam sebelumnya....bagi empuk sikit, nanti cepat masak time goreng tuh....

Selepas tumis bawang putih dalam minyak yang amat sedikit, masukkan laa carrot ....then potato.....bila nak hampir-hampir masak, baru laa masukkan daun kucai tuh....

Sebenarnya resepi sesuai diamalkan oleh ibu-ibu yang mahu tambahkan susu badan....orang cakap laaa...katanya daun kucai tu dapat meningkatkan pengeluaran susu ibu.....mungkin bergantung juga pada sesetengah orang kan...but still no harm trying.....

Selain tu, resepi ni juga sesuai laaa bagi mereka yang tgh berdiet.....boleh jadikan Light Lunches....senang pon senang...hehehhe....

Tuesday, 19 July 2011

Baby Confuse Nipple?

Assalamualaikum dan Salam Hari Selasa....

Lamanya tak menjengah rumah kedua aku ni.....maklumlaaa agak sibuk dengan Little Amzar Khaw....alhamdulillah hari ini genap usianya 2 bulan.....

Harini nak ulas sikit pengalaman sendiri tentang tajuk kat atas tu.....biasanya ibu-ibu yang fully breastfeed sedikit-sebanyak akan mengalami masalah di mana baby sama ada tak mahu DF atau tidak mahu susu ibu melalui botol...segala-galanya memerlukan latihan sebelum si ibu tadi kembali bekerja....

Alhamdulillah, dengan Little Amzar Khaw, aku tak mengalami masalah baby confuse nipple ni.....Little Amzar tidak kisah diberi susu secara DF atau melalui botol.....alhamdulillah sangat-sangat....cumanya time nak tidur malam-malam tu, Little Amzar suka laaa 'berdamping' dengan mummynya......hehhehehe...

Mungkin apa yg boleh dikongsi di sini, berdasarkan pengalaman sendiri, semasa ibu/bakal ibu mengandung, selalu laaa bercakap dengan baby tentang nipple confusing ni.....aku dulu time pregnant, ada laaa cakap kat baby tu camni:

                          "Baby, nanti bila breastfeeding, jangan confuse nipple ya.....Baby ok ya kalau mummy bagi DF atau melalui botol......please ya baby.....kita bekerjasama ok sayang..."

Haaa....jangan gelak ya...serius aku buat camtu...saje jer try sebenarnya.....tapi buktinya dapat dilihat sekarang....alhamdulillah.....

So setakat itu laaa dulu tips breasfeeding kali ni...ini semua berdasarkan pengalaman sendiri....kepada bakal ibu, no harm trying kan.....apa pun niat kita untuk kebaikan baby kita jugak.....dan jangan lupa panjatkan doa semoga dipermudahkan segalanya.....InsyaAllah.....

Monday, 4 July 2011

1st Edition of EBM Stock....

Hari ini, setelah genap seminggu, akhirnya berjaya membuat stok EBM.....Alhamdulillah....walaupun kuantitinya sedikit (baru 10 botol 2 oz), tapi aku percaya pada konsep "Lama-lama Jadi Bukit"......

Niatnya nak simpan banyak-banyak stok, utk bekalan masa Ramadhan, memandangkan ni 1st time aku fully BF baby. Daripada bacaan blog-blog BF mommies (random browsing), aku dapat byk gak tips...Alhamdulillah...TQ guyssss.....